Autorijbewijs

Home | Autorijbewijs

Autorijbewijs/2toDrive

Ben je 16,5 jaar of ouder? Dan mag je praktijklessen volgen om je autorijbewijs (rijbewijs B) te halen. Vanaf je zeventiende mag je afrijden, waarna je tot je achttiende verjaardag onder begeleiding zelfstandig mag rijden. Je hebt bij Rijschool René Elken de keuze uit drie pakketten, met 25, 30 of  40+1 lesuren. Mocht je meer rijlessen nodig hebben, dan kun je deze altijd los of in pakketten van vijf of tien lessen toevoegen. Je leert stapsgewijs de kneepjes van het bestuurdersvak, met behulp van de door het CBR ontwikkelde RIS-methode. Hiermee slaag je sneller dan bij een traditionele rijschool!

Hoe zien de rijlessen eruit?

De RIS-methode staat voor Rijopleiding in Stappen. Je ontvangt een cursusboek waarin alle 46 scripts worden uitgelegd. Deze scripts gaan in op specifieke verkeerssituaties, die we stap voor stap oefenen. Voor aanvang van iedere les neem je de stappen door waarvan René heeft aangegeven dat jullie deze in de komende les zullen gaan oefenen. Zo weet je alvast waar je aan toe bent, wat er in de praktijk toe leidt dat je de handelingen eerder onder de knie hebt en met een zekerder gevoel de auto instapt.

2ToDrive

Module 1: voertuigbediening en voertuigbeheersing

We beginnen met de module voertuigbediening en voertuigbeheersing. Hierin leer je de verschillende onderdelen van de auto kennen, maar gaan we bijvoorbeeld ook in op hoe je veilig in- en uitstapt. Ook starten, gas geven, scannen, sturen, remmen, koppelen en schakelen maken deel uit van deze eerste module. Het zijn de basisvaardigheden die je waarschijnlijk in het begin al grotendeels onder de knie zult hebben. Een relatief eenvoudige toets, afgenomen door René, vormt het einde van deze module.

Module 2: beheersing van eenvoudige verkeersmanoeuvres en verkeerssituaties

In deze module leer je de basisvaardigheden van het autorijden. Je volgt de rijopleiding in een moderne Mazda CX-30, de veiligste auto ter wereld! In deze wagen zit je lekker hoog en heb je dus een goed overzicht. Vaardigheden die je in deze module leert te beheersen zijn onder meer wegrijden, stoppen, de juiste volgafstand kiezen, ingehaald worden, omgaan met kruispunten, afslaan, achteruitrijden en parkeren. Deze module rond je af met een tussentijdse toets bij je eigen rij-instructeur René.

Module 3: complexe voertuigbediening en beheersing van complexe verkeersmanoeuvres en verkeerssituaties

De derde module borduurt voort op module 2, maar hierin kom je in aanraking met wat ingewikkeldere verkeerssituaties, die meer inzicht vragen. Denk aan andere weggebruikers inhalen, in- en uitvoegen, op rontondes rijden en omgaan met spoorwegovergangen, voetgangersoversteekplaatsen en bushaltes. Aan het eind van deze module leg je een tussentijdse toets af bij het CBR. Je kunt hier overigens niet op zakken, maar wel vrijstelling verdienen voor bepaalde bijzondere verrichtingen tijdens het praktijkexamen.

Module 4: veilige en verantwoorde verkeersdeelname

Voor alle 39 specifiek te oefenen handelingen in modules 1, 2 en 3 bestaan uitgebreide scripts, die je terugvindt in je cursusboek. Deze kun je dus stap voor stap doornemen. Module 4 wijkt daarvan af, omdat je eigenlijk vanaf de eerste les bezig bent met het aanleren van de hierin beschreven vaardigheden. Het gaat hierin namelijk onder meer hoe je omgaat met moeilijke omstandigheden, hoe je een rit voorbereidt, milieubewust rijdt, defensief rijgedrag vertoont, besluitvaardig bent en de juiste verkeersmentaliteit vertoont. Tijdens het afsluitende praktijkexamen beoordeelt de examinator van het CBR of je deze vaardigheden voldoende beheerst.

Waar vinden je rijlessen plaats?

Rijschool René Elken begeleidt leerlingen in de regio Genemuiden, Zwartewaterland, Kampen, IJsselmuiden en de Zwolse wijk Stadshagen. De rijles begint bij jou thuis of je wordt opgehaald van school. Zit je op school in Kampen of Zwolle, dan kun je zelfs tijdens een tussenuur rijles volgen. Deze rijlessen plan je natuurlijk zelf in op de momenten waarop het jou uitkomt.

Tijdens je rijles rijd je verschillende routes. We willen immers dat je leert autorijden waar je ook bent, niet alleen in of rondom jouw woonplaats. Het praktijkexamen vindt bovendien plaats bij het CBR in Zwolle. Rijden over het verkeersplein bij Zwolle-Zuid maakt daar doorgaans onderdeel vanuit. Vandaar dat we tijdens de rijlessen regelmatig naar en in Zwolle rijden, om je optimaal voor te bereiden op het eindexamen.

Het praktijkexamen

Wanneer we de vier modules doorlopen hebben ben je klaar voor het praktijkexamen. Dit wordt afgenomen in de lesauto van Rijschool René Elken waarin je normaliter ook je rijlessen volgt. Je kunt alleen het praktijkexamen doen wanneer je je theorie-examen hebt gehaald. Het is overigens wenselijk wanneer je het theorie-examen al hebt behaald voordat je aan module 2 begint.

Het praktijkexamen begint bij het CBR in Zwolle met een gesprekje met de examinator en een eenvoudige ogentest. Na het beantwoorden van enkele vragen over de auto (waar je overigens niet op kunt zakken) stap je in de auto. Tijdens het examen zit de examinator van het CBR naast je en als je dat wilt gaat je rij-instructeur René ook mee. Hij zit dan achterin en mag tijdens het examen geen aanwijzingen geven. Je rijdt iets meer dan een halfuur en volgt daarbij de aanwijzingen van de examinator op. Het draait er hierbij voornamelijk om dat je je op een veilige manier door het verkeer begeeft. Een verkeerde afslag of niet in één keer kunnen inparkeren is daarbij geen probleem, zolang je het op een veilige manier weet op te lossen.

Last van faalangst?

Mocht tijdens de rijlessen blijken dat je erg gespannen bent, in het bijzonder voor de toetsingsmomenten, dan is het mogelijk om een faalangstexamen aan te vragen. Hierbij krijg je meer tijd en uitleg van de examinator. Bovendien is het mogelijk om tijdens het examen een time-out te nemen, waarbij je de auto even aan de kant zet en na een afkoelperiode weer met frisse moed verder rijdt.

Na afloop van het examen vertelt de examinator jou of je geslaagd bent. Rij-instructeur René brengt je vervolgens weer thuis, waarna je natuurlijk gauw naar het gemeentehuis fietst om meteen je rijbewijs aan te vragen! Binnen vijf werkdagen kun je het dan ophalen en mag je zelfstandig rijden!

Start deze week nog met rijlessen!